Klubovna spolku SMF

Považuji filmy za tak dobré, jak jsou – jen kdyby byly lepší. – Dylan Thomas

SMF do ruky 1/2016

Je tady první vydání SMF do ruky v tomto roce. Dočtete se v něm třeba o novém filmu Quentina Tarantina HATEFUL EIGHT, starším a ne příliš známém českém filmu KOUŘ, animovaném filmu pro dospělé BARBAR RONAL a filmu MUŽ, KTERÝ NEBYL z díly bratrů Coenových.

Příjemné počtení vám přeje

Sally-Ann

Osm hrozných (The Hateful Eight, 2015)


Když jsem se o novém filmu Tarantina dozvěděla, věděla jsem, že se na něj prostě musím podívat. A protože v Edinburghu měli promítat roadshow, rozhodla jsem se počkat si na tuto verzi. Stálo to za to. Mimochodem tato verze je v UK v jediné kopii a Edinburgh je druhým městem v Británii, kde ji bylo možné shlédnout.

Hned na začátku vás však musím upozornit na tři věci. Za prvé, Quentin Tarantino je jedním z mých oblíbených režisérů, a tak toto ohlédnutí za jeho posledním filmem bude velmi subjektivní. Za druhé, neviděla jsem digitální verzi, ale tzv. roadshow, natočenou jako Panavision super 70. To znamená, že se natáčelo speciální kamerou na unikátní filmový materiál 70 mm v poměru 2,76:1. Většina filmů, které se dnes točí, je natáčena v poměru 1,85:1 nebo 2,39:1, a v tomto formátu bylo zatím v celé historii natočeno pouze 11 filmů, naposledy se tak natáčelo v roce 1966 (tolik pro technické fanoušky, mně tyto informace moc neříkají). Tato verze je také o 20 minut (podle jiných zdrojů jen o 6) delší než digitální. Za třetí, celý film byl v angličtině (pochopitelně), bez titulků (v Edinburghu by byly naprosto zbytečné), a musím přiznat, že místy jsem nepochytila vše, co postavy říkaly, nehledě na to, že některé hovořily s jižanským přízvukem.

Celý děj filmu se odehrává během jednoho jediného dne. Kdesi ve Wyomingu odváží lovec lidí John Ruth (Kurt Russell) svůj úlovek, Daisy Domergueovou (Jennifer Jason Leigh), do Red Rock, aby si mohl vyinkasovat deset tisíc dolarů, jež byly vypsány na její hlavu. Cestou do jejich dostavníku nasednou dva další lidé – major Marquise Warren (Samuel L. Jackson), bývalý voják a teď také lovec lidí, a Chrise Mannixe (Walton Goggins), který o sobě tvrdí, že je novým sherifem v Red Rock. Za zády mají sněhovou bouři, a tak zastaví v Minnie’s Haberdashery, malé usedlosti s obchůdkem po cestě, aby v ní našli útočiště před blížícím se blizardem. Zuřící sněhová bouře jakoby naznačovala, jak se jejich pobyt bude dále vyvíjet. Za sebou máme první polovinu tříhodinového filmu.

Na to, že se ve filmu hodinu a půl skoro nic neděje, působí děj zcela kompaktně a v žádném případě není nudný. Je to s podivem, ale je to tak. Vše je postaveno na dialozích, které připravují půdu pro druhou polovinu filmu. V jedné místnosti je zavřených osm lidí a brzy se začnou dít věci…

Nebudu tady spoilerovat, pokud jste film ještě neviděli. Možná jste četli některé recenze, které si mohly navzájem odporovat. Podle mého názoru je Osm hrozných důstojným nástupcem takových westernů, jako byly například Pro hrst dolarů (A Fistfull of Dollars) nebo Hodný, zlý a ošklivý (The Good, the Bad and the Ugly), natočených v šedesátých letech Sergiem Leonem. Nečekejte však klasický western, s tím má tento film jen málo společného. Nenajdete tu žádného hodného hrdinu nebo bídného padoucha, na takový vývoj mají postavy málo času (vše se odehrává během jednoho dne), kromě toho se ukáže, že každá z nich spáchala něco zlého. Neočekávejte také žádnou složitou zápletku, která je ve skutečnosti docela jednoduchá a přímočará, je však vyprávěna zajímavým a poměrně unikátním způsobem. Co tu najdete (jako snad v každém Tarantinově filmu), je krev a násilí. Nemohu si však pomoci, i tohle do filmu zcela unikátním způsobem zapadá a vůbec mi to nepřipadalo nepatřičné či přehnané.

Kromě již zmíněných herců zde uvidíte ještě Tima Rotha, Michaela Madsena, Demiana Bichira a Bruce Derna. V malé roli se tam mihne i Zoë Bell, o níž jsem již psala v recenci k filmu Auto Zabiják. Část hudby (celkem asi 25 minut) složil speciálně pro tento film Ennio Morricone – pokud to nevíte, Ennio Morricone složil geniální hudbu k výše zmiňovaným filmům Sergia Leoneho. Na zbytek soundtracku použil Morricone nevyužité části svých skladeb k jiným filmům. A malá perlička pro nás Čechy: hudbu nahrával Morricone v Praze s Českým národním symfonickým orchestrem, s nímž spolupracuje již řadu let.

Film byl nominován na tři Oskary – Jennifer Jason Leigh v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli, Robert Richardson za kameru a Ennio Morricone za hudbu, a získal jeden Zlatý Glóbus (Ennio Morricone za hudbu).

 

KOUŘ (1990)

Tuto muzikálovou komedii natočil v roce 1990 český režisér Tomáš Vorel. Film, jehož podtitul zní „Muzikál totalitního věku“ měl však tu smůlu, že byl uveden brzy po revoluci a brzy se na něj zapomnělo. Alespoň já o něm nikde ani nečetla ani neslyšela, dokud mne na něj neupozornila moje známá někdy v roce 2005.

Kouř není politický film, spíše vtipným způsobem paroduje a kritizuje předlistopadové poměry. Rozhodně si však zaslouží své místo na slunci. Shlédnout by ho měli nejen pamětníci předlistopadového Československa, ale i mladá generace, která totalitní režim nezažila.

Hlavní postavou je Mirek (Jan Slovák), čerstvý vysokoškolák technického zaměření, který nastoupí do zaměstnání v továrně v nejmenovaném městě, protože mu tam slíbí byt. Mirek chce pracovat a něco „vytvořit“, jenže na tento jeho postoj je pohlíženo jako na šokující výstřelek. Když dostane za úkol vypracovat projekt na snížení emisí, zjistí, že před ním už někdo jiný vypracoval geniální návrh. A tak ho prostě vezme tak jak je a předloží ho ke schválení. Uvede tak do chodu děj, který vyústí svržením společenského zla a nastolením nového pořádku.

Další role ztvárnili Jaroslav Dušek, Eva Holubová, Petr Čtvrtníče a Lucie Zedníčková, abych jmenovala alespoň některé.

 

BARBAR RONAL (2011)

Barbar Ronal je dánský animovaný film pro dospělé (a dospívající), který si vlastně dělá srandu z Barbara Conana, Pána prstenů a ze sebe samého.

Děj je velmi jednoduchý. Kdysi celé Metalonii vládl zlý démon Zool, jehož porazil hrdina Crane. Nyní opět nadchází doba temna – jen jednou za deset tisíc let lze Zoola zavolat zpět na zemi, a přesně o to se lord Volcazar snaží. Aby to mohl provést, musí pochytat všechny barbary. Ronal sice pochází z nejslavnějšího barbarského kmene, ale je malý, hubený, bez piercingu, tak trochu zbabělý a ufňukaný, a ze všeho nejvíc nesnáší nejoblíbenější zábavu všech barbarů – výpravy za dobrodružstvím. Na jednu výpravu, jejímž cílem je zachránit svou vesnici, se však ne tak zcela dobrovolně musí vydat, když se mu jako jedinému podaří naprostou náhodou uniknout černým jezdcům lorda Volcazara. Není na to sám, pomáhá mu po dobrodružství lačnící potulný zpěvák Alibert, elf Eric a Zandra, mladá žena hledající muže, který by ji v boji porazil a ona se tak mohla za něj provdat.

Přestože se v ději nedočkáte žádných překvapivých zvratů, dost se u něj pobavíte – tedy pokud vaše očekávání nebudou nijak vysoká. Jak jsem již psala, film si dělá srandu jak z Barbara Conana, tak z Pána prstenů. Příkladem je třeba Ronal, který je pravým opakem pořádného barbara, zmínka o Elrondově matce pěstující trávu nebo ztvárnění elfa Erica jako metrosexuála. Třešničkou na pověstném dortu je pak závěrečná píseň Barbarian Rhapsody – čili předělaná píseň Bohemian Rhapsody od Queenů.

 

MUŽ, KTERÝ NEBYL (2001)

Další film z dílny Joela a Ethana Coenových, jehož název v originále zní The Man Who Wasn’t There, tedy Muž, který tam nebyl.

Ed Crane (Billy Bob Thornton) je holičem v malém městečku někde na jihu Kalifornie a za celý den nemusí promluvit ani slovo, jeho žena Doris (Frances McDormand) je účetní v místním obchodě a hrozně ráda si povídá. Ed s Doris mají přátele – Dorisina šéfa Davea (James Gandolfini) a jeho tichou manželku.

Jednoho dne přijde do holičství zákazník a svěří se Edovi se svým tajným snem – založit si síť chemických čistíren. Chybí mu ovšem počáteční investice – deset tisíc dolarů. Ed mu nabídne, že peníze sežene a pojedou v podnikání napůl.

Černobíle natočený příběh o cizoložství, vydírání a vraždě je sérií událostí, jimiž hlavní viník – Ed – zpočátku tak nějak beztrestně proplouvá, jeho plány na ukončení nezáživné kariéry holiče však nevyjdou tak, jak si představoval. Nakonec je obviněn z úplně jiné vraždy, než kterou spáchal, a odsouzen k trestu smrti.

Billy Bob Thornton je jako stvořený pro film noir, jímž Muž, který nebyl docela určitě je. Může sedět úplně klidně, dívat se do dálky a nepohnout přitom ani svalem, přesto lze v jeho obličeji zahlédnout vnitřní boj se sebou samým. Za roli Eda Cranea byl nominován na Zlatý Globus v kategorii Nejlepší herec. Ve filmu mu skvěle sekundují Frances McDormand (Doris), Michael Badalucco (jeho švagr) a James Gandolfini (Dave).

Leave a Reply